توضیحات کامل :

پلیمرهای فرا جاذب آب (Water Superabsorbent) می توانند مقادیر زیادی آب یا محلول آبی را جذب نموده و متورم شوند. این مخازن ذخیره ای كوچك وقتی كه در داخل خاك قرار می گیرند، آب حاصل از آبیاری و بارندگی را به خود جذب نموده و از فرو نشت آن جلوگیری می نماید. پس از عمل جذب و در اثر خشك شدن محیط آب داخل پلیمر به تدریج تخلیه می گردد و بدین ترتیب خاك به مدت طولانی و بدون نیاز به آبیاری مجدد مرطوب می ماند. بررسی خواص پلیمرهای فرا جاذب آب در شرایط مشابه درون خاك مطمئن ترین روش برای درك و پیش بینی رفتار آنها در سیستمهای واقعی آب، خاك و گیاه می باشد.

یكی از این پلیمرهای فرا جاذب آب ماده مصنوعی PR3005A(بلور آب) می باشد كه می توان از آن به منظور بهبود شرایط فیزیكی خاك استفاده نمود. در مرحله اول این تحقیق ابتدا منحنی رطوبتی پلیمر و همچنین میزان تورم آن در مجاورت آب آبیاری و عصاره اشباع خاكهای مورد نظر بدست آمد. در بخش دوم پارامترهای ظرفیت نگهداری آب در خاك، تخلخل و ضریب آبگذری در دو نوع خاك با بافتهای لوم و لوم شنی مورد مطالعه قرار گرفت و در مرحله پایانی تغییرات رطوبت خاك با زمان و تاثیر پلیمر فرا جاذب آب بر روی خاكهای مورد آزمون ارزیابی گردید.

نتایج نشان داد كه ماده مورد نظر در این تحقیق می تواند میزان نگهداری رطوبت در خاكهای سبك را افزایش داده و همچنین مشكل نفوذ پذیری خاكهای سنگین را مرتفع نماید و به طور كلی با بهبود شرایط فیزیكی خاك مانع از تنشهای رطوبتی و نهایتا باعث موفقیت برنامه های آبیاری در مناطق خشك و نیمه خشك گردد. از سوی دیگر، قیمت بالای این مواد مصرف انها را در كشت گیاهان زراعی از نظر اقتصادی غیر قابل توجیه نموده و تنها می تواند برای مصرف در كنار درختان در مناطق كم آب كه آبیاری آنها هزینه سنگینی را در بر دارد و یا همراه با گیاهان گرانقیمت گلخانه ای مورد توصیه قرار گیرد.

فهرست مطالب

چكیده

مقدمه

مواد و روشهای مورد استفاده

مرحله اول آزمایش

مرحله دوم آزمایش

مرحله سوم آزمایش

نتایج و پیشنهادات

منابع

جدول 1 – نسبت تورم پلیمر در محلولهای مختلف (گرم بر گرم)