شرح مختصر:
چرا بتن در بسیاری از سازه ها به خوبی كه باید باشد نیست؟ اول اینكه یك سری تحقیقات دانشگاهی نامتجانس در شرایط مفید واقعی و روی نمونه های مصنوعی برای پژوهش در آزمایشگاه انجام می شوند و از طرفی این آزمایش ها توسط افرادی بعمل می آیند كه هیچ تجربه ای از شرایط واقعی در زندگی ندارند. در تجربیات آنها، رشته متغیرها بسیار محدود است شرایط آسیب رسان بطور غیر واقعانه ای مبانعه می شوند تا رسیدن نتیجه سرعت داشته باشند، از تغییر شكل در بتن بر اثر انقباض یا دم هم با استفاده از نمونه های كوچك و دیگر محدویت های ساختگی جلوگیری می شود. بیشتر دانشگاهیان علاقه ای به تحقیق و بررسی در یك پروژه واقعی ندارند و ترجیح می دهند در یك آزمایشگاه با تهویه هوای عالی بمانند و چكمه و كلاه ایمنی بپوشند.
دوم اینكه دانشجویان دوره لیسانس مهندسی عمران كمتر چیزی در باره بتن به عنوان یكی از مصالح یاد گرفته اند. بنابر این وقتی پس از فارغ التحصیلی و شروع به كار با مهاسبات طراحی بخصوص محاسبه به حالت كامپیوتری درگیر می شوند. كمیت های ثابتی برای خصوصیات بتن در نظر می گیرند. كمیت هایی چون ضریب ارتجاعی، جمع شدگی بتن در اثر از دست دادن آب، ضریب خزش، انبساط حرارتی و دیگر كمیت ها، آنها به ندرت از خود درباره اینكه آیا یك مخلوط واقعی با كمیت های در نظر گرفته شده با محاسبات طراحی مطابقت دارند یا خیر، سئوال می كنند. در واقع كمتر كسی به اینطور سازگاری ها توجه دارد.
سوم اینكه روی هم رفته، نیروی كار در تولید بتن كه شامل پیمانه كردن، مخلوط كردن، حمل و نقل، بتن ریزی، متراكم كردن، پرداخت و پروراندن بتن است، از نیروهای كار در دیگر زمینه ها از قبیل چوبكاری، نجاری، كارهای الكتریكی، لوله كشی یا حتی آجر چینی، تحصیلات و دوره های آموزش كمتری دارند.
منظورم این نیست كه همه بتن كارها بی كفایت هستند. هر قدم در تولید بتن می تواند در محصول نهایی تأ ثیر مستقیم بگذارد. بنابر این بسیاری از سازه های بتنی كامل نیستند و به همین خاطر مدت اندكی پس از تكمیل سازه احتیاج به تعمیر و باز سازی پیدا می كنند.
شاید استباه كوچكی در كار باشد. كیفیت كار نه تنها به شایستگی نیروی كار، بلكه به كیفیت و وقت در نظارت نیز بستگی دارد. وقتی جوان بودم، مهندس ناظری سراغ داشتم كه اغلب تمام وقت كار می كرد و با چشمان تیز بین كه داشت جلوی هرگونه شلختگی و ناهماهنگی در كار را می گرفت. چنین نظارتی گران بود. اما قیمت هایی كارفرما به قدری بود كه هزینه ها را پوشش دهد. رقابت شدید در پروژه های طراحی به همراه نسخ قیمت های مصوب، باعث كاهش قیمت ها شد و اولین قدم در صرفه جویی مالی، صرفه جویی در نظارت بود.
فهرست مطالب
توضیحاتی درباره نویسنده مقاله ۴
سوتیتد ۴
متن ۵
ماهیت مساله ۶
پروسه بی عیب ونقص ۸
بتن با تکنیک ضعیف ۹
بتن با تکنیک بالا ۱۱
ویژگی های دقیق سیمان ۱۱
۱- انجمن آزمایش و مصالح امریکا – مترجمه ۱۲
مخلوط های سه تایی ۱۸
انتخاب مخلوط ۱۹
عملیات بتن ریزی ۲۱
میلگرد گذاری بتن ۲۴
بتن خود سفت شو ۲۵
پروراندن بتن. ۲۷
تخصیص حداقل سیمان ۲۸
پایداری ۲۹
جنبه های خاص بتن پیش ساخته ۳۳
نتیجه گیری